Asielzoekers

Het was de zondagavond na een lange week met alleen maar lesuitval vanwege de slechte weersomstandigheden. Vermoeid kwam ik aan op het station in Emmen. Ik besloot om te gaan zitten in het overdekte gedeelte van het treinstation, in plaats van in de trein. Het was een fijn gevoel om naar de stroom asielzoekers te kijken, gezien ieder persoon een indrukwekkend verhaal met zich meebracht. In mijn hoofd schreef ik alweer een stuk over ieder persoon, zonder ook maar iets van diegene te weten. Het enige wat ik wist was een beschrijving van ieder individueel persoon, met name de gelaatstrekken. Alleen hier al over schrijf ik een heel stuk in mijn hoofd. Ik fantaseerde welke verhalen de personen zouden kunnen meedragen. Maar waar ik nog meer over fantaseerde was hoe dat verhaal zou aflopen. Ik zou boeken vol kunnen schrijven met fictie verhalen over de asielzoekers. Waar deze interesse vandaan komt, weet ik niet.

Ik bewonder ze, de asielzoekers. Iedere asielzoeker draagt, zoals ik al zei, een eigen verhaal met zich mee. Misschien zijn het niet de asielzoekers waar ik bewondering voor heb, maar de verhalen van ieder individueel persoon. Op het station werd er gecommuniceerd tussen een vrijwilliger en een groep asielzoekers. De vrijwilliger probeerde er achter te komen wie er Engels sprak, om vervolgens te vragen hoe lang men gereisd heeft. Veel verbale communicatie was er niet aanwezig, maar de non-verbale communicatie was al genoeg om mij te laten weten dat de mannen het moeilijk gehad hadden. Ze lieten weten dat ze weken onderweg waren geweest. Het verbaasde mij dat er deze keer geen vrouwen mee waren gekomen. Ik dacht bij mijzelf dat het waarschijnlijk steeds moeilijker werd voor vrouwen om te kunnen ontsnappen van de staat, doordat de mannen waarschijnlijk alle bezittingen hadden die men kon opofferen om naar het veilige Europa te vluchten. Maar misschien zat ik wel helemaal verkeerd te denken. Ik wachtte immers nog steeds op meer informatie over alles wat met asielzoekers te maken heeft.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s