De wereld, mijn gedachten en ik

Het was vrijdag ochtend. Ik hoorde de regen hard tikken op het dak. Mijn hand baalde zich tot een vuist en begon hard handig in mijn ogen te wrijven waarbij ik een hard geluid liet ontsnappen. Iets wat murmelen zou moeten heten. Het was schemerig in mijn kamer en er ontsnapte oranje gloed van de stad door mijn marineblauwe gordijnen. Ondanks het feit dat ik er een grote som geld voor betaald had, en het nachtgordijnen waren, deed het zijn werk niet. Mijn kamer was nog steeds niet donker.

Ik verlangde naar de rolluiken in mijn huis in Duitsland. Het verlangen naar Duitsland was de laatste tijd sowieso toegenomen. Regelmatig stond de Duitse televisie aan wanneer ik beneden zat. Ik keek er niet eens naar. Duizend andere dingen waren ondertussen ook aan de gang. Maar het gaf mij gewoon een fijn gevoel. Het horen van Duits gaf mij een fijn gevoel. Waarom? Was het de nostalgie die toe sloeg? Of was het iets anders? Ik denk dat ik steeds meer nostalgisch aan het worden ben. Simpele dingen als foto’s kijken van vroeger maken mij al blij van binnen. Of het praten over dingen die ik vroeger meegemaakt heb. Maar ook het aanhoren van de verhalen van anderen. Het werkte als een inspiratiebron, maar het werkte tegelijkertijd ook heel erg tegenstrijdig. Het gaf mij nieuwe positieve energie, maar tegelijkertijd werd ik er ook bedroefd van. Waar is die fijne tijd gebleven?

Maar dan sla ik mij op mijn vingers, in mijn gedachten uiteraard. Waarom zit ik zo somber te doen? Te verlangen naar die fijne herinneringen van vroeger? Waarom kan ik dat fijne gevoel niet gewoon opnieuw creeëren?

Om te beginnen zou ik moeten opschrijven wat mij gelukkig maakt. Wat maakt mij gelukkig? Ik heb hier een poos over na zitten denken. De hele dag vandaag om precies te zijn. Terwijl de buitenlandse studenten iedere milimeter van Bremen verkenden, zonderde ik mij op een gegeven moment af en slenterde ik alleen over de kerstmarkt. Het is soms fijn om alleen te zijn, maar dan wel omringd bij mensen. Ze kenden mij niet. Ik maakte mijzelf zo onzichtbaar mogelijk, probeerde stiekem gesprekken af te luisteren en ik probeerde ook om mijzelf in mijn gedachten tussen die gesprekken te mengen. Het bestuderen van mensen is iets wat ik altijd doe. Bewust en zeker ook onbewust. Terwijl ik bij ieder kraampje afwezig stond te kijken, genoot ik van de sfeer en van de geuren en geluiden om mij heen. Het maakte mij rustig van binnen. En gelukkig. Dit fijne gevoel had ik vroeger ook. Het deed mij om precies te zijn juist aan vroeger denken. Ik voelde de opwinding van de kinderen, de stress van de ouders en ik zag hoe de oudere echtparen arm-in-arm er glimlachend naar keken. Vroeger was dit ook zo geweest. Niets is veranderd. Behalve ik.

Ik genoot nog steeds van de sfeer, geuren en geluiden om mij heen. Ik hoef geen muziek om mijzelf te vermaken of rustig te maken. Het voelen, ruiken en horen was al genoeg. Het maakt mij gelukkig. Het fijne gevoel van vroeger was er dus nog steeds.

Wat mij ook heel gelukkig maakt, zijn dieren. Er is iets met dieren wat je laat ontspannen. Genieten. Gelukkig maakt. Vooral als je de trotse eigenaresse bent. Het geluk van jouw dier is het geluk van jou. Een weerspiegeling. Maar ook een voorbeeld. Dieren maken mij gelukkig en ik heb bijna altijd dieren om mij heen.

Ik weet nu wat mij gelukkig maakt, maar waarom blijf ik dan steeds verlangen naar vroeger? Het waren fijne momenten, dat zeker. Niet altijd, maar vaak wel. Het waren momenten. En momenten kun je creeëren. Als je weet wat je gelukkig maakt, als je weet wat je fijn laat voelen, dan is het toch aan jou om die momenten te creeëren? Ik zal er later weer op terug kijken, net als ik doe nu, en weer dat fijne gevoel herbeleven.
En dat is wat ik probeer te doen. Want geluk kan dan wel een gevoel zijn, maar je hebt het zelf in de hand en je hebt het nodig.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s