Het leven

Het leven is eigenlijk een gek iets. Je kunt in een redelijke korte periode bepaalde dingen bereiken. Eerst ben je te jong. Je leert praten, fietsen en schrijven. Maar je leert ook de regels van jouw cultuur kennen. Hoe worden vrouwen behandeld? Waar liggen de grenzen? Jouw vader en moeder hebben je begeleidt door die fases. Of een andere volwassene. Je leert de omgeving kennen en bent je bewust van de normen en waarden. Daarna komt de periode waarin je meer zelfstandig bent. Het zal beginnen rond de tijd dat je naar de middelbare school toe gaat. Je blijft maar doorleren. Ineens moet je eigen keuzes maken, voornamelijk voor jouw toekomst. Natuurlijk wel met behulp van jouw naasten, maar ook een groot gedeelte individueel. De keuzes die je maakt zijn met een bepaalde reden. Je maakt die keuzes omdat ze gebaseerd zijn op wie je bent. Je kiest bijvoorbeeld mensen uit om mee om te gaan omdat zij dezelfde interesses of humor hebben. Dit leer je aan te voelen en in te zien. Maar ook leer je wat bij jou past. Ben jij een persoon die het liefste zich bezig houdt met schrijven en tekenen? Of loop je liever complexe vraagstukken te ontcijferen?

Verhuizen naar het buitenland om daar vervolgens alleen te wonen en te studeren, zit er niet voor iedereen in. De ene vertrekt naar Amerika voor vier jaar of langer, terwijl de andere besluit om thuis te gaan wonen. Deze keuzes zijn gemaakt omdat ze bij je passen. De ene heeft het misschien niet zo heel breed en moet daarom de keuze maken om thuis te blijven wonen, ook al zou diegene best op zich zelf willen wonen, terwijl de andere zich het wel kan veroorloven. Maar misschien ben je veel praktischer ingesteld en ga je naar de landbouw school een paar kilometer verderop.

Eenmaal de studie keuze gemaakt, opent er zich een hele nieuwe wereld. Na de middelbare school leer je jezelf pas echt kennen. Je beseft dat die vrienden die je gemaakt hebt, helemaal niet lang jouw vrienden zullen zijn. Zij zullen misschien het contact met je verbreken, wat natuurlijk een verschrikkelijk gevoel is. Met hen heb je dingen beleefd, je weet wie ze zijn en hoe ze over dingen denken. Echter, er zullen ook veel nieuwe mensen in jouw leven verschijnen. De mensen die je leert kennen in deze derde periode van jouw leven, rond de tijd dat je gaat studeren, zullen uiteindelijk vaak de mensen zijn waarop jij de rest van jouw leven baseert. Vriendinnen zullen vaak een veel langere tijd in jouw leven blijven, of misschien wel voor altijd. En die ene relatie zal kunnen uitlopen op een huwelijk of een lange periode samen zijn.

Van de periode dat je jezelf echt leert kennen, kom je in de periode waarin je jezelf afvraagt wat je voor de wereld betekent. Welke rol je speelt in de samenleving. Of het echt is wat je wilt. De ene zal dat een goed gevoel geven, omdat hij of zij erachter komt dat de juiste keuze gemaakt is. Maar voor de andere kan het een onzekere tijd betekenen waarin hij of zij zichzelf het duidelijk probeert te maken.

Uiteindelijk breekt er een periode aan waarin je te oud bent. Er hoeft niet meer gewerkt te worden en je hebt ineens zeeën van tijd. En dan vraag je jezelf af of je een goed leven hebt geleefd. Of je alles hebt gedaan wat je ooit wilde doen. Want nu is het vaak te laat, om die dingen nog te bereiken.

Denk goed na over jouw leven. Ben je echt gelukkig met wat je bereikt hebt? Nee? Waarom probeer je het dan niet te bereiken? En wat wil je uiteindelijk met jouw leven bereikt hebben? Denk na, beslis en leef.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s