Wat weet jij er nou van?

“Meneer, wat u zegt is niet correct!”. Hij stopte met schrijven en wendde zijn blik af van het schoolbord. Zijn ogen ontmoetten de mijne. Hij fronste. “Pardon?”. Ik kreeg het benauwd en probeerde mijn moed bij elkaar te verzamelen. Eenmaal moedig genoeg, begon ik met praten. Zijn blik vertelde mij al genoeg. Hij was hier niet van gediend.

Docenten luisteren vaak niet naar hun studenten. Maar waarom niet? Vaak worden de studenten verteld dat zij te jong zijn. “Wat weet jij er nou van?”. Dit is vreemd, gezien je niet volwassen hoeft te zijn om iets te weten. Je hoeft niet volwassen te zijn om een idee te hebben. Ieder individu weet dat kennis met de jaren komt, maar ook dat het niet zo is dat je op jouw achttiende verjaardag ineens kennis krijgt. Kennis komt met de jaren en ligt geheel aan het individueel.

Studenten mogen niet ‘out of the box’ denken. Men is verplicht om bepaalde theorieën te gebruiken om een probleem op te lossen. En wanneer er een enkeling moedig genoeg is om zijn of haar mening hierop te geven, of om met een andere theorie te komen, word hij door de volwassene naar beneden gehaald. Misschien word het niet letterlijk gezegd, maar waar het wel altijd op neer komt is: “Wat weet jij er nou van?”.

Wij studenten worden hierdoor onzeker, waardoor wij vaak ons stil zullen houden. Maar waarom? Wie heeft het recht om jou te vertellen dat jouw idee verkeerd is? Omdat diegene volwassen is? De enige definitie van volwassen zijn, is dat men de leeftijd 18 gepasseerd is. Verder heeft het geen enkele andere waarde of betekenis.

Volwassenen zouden vaker moeten luisteren naar wat een student te zeggen heeft. Men zou studenten moeten respecteren als volwassenen. Wij studenten doen dat toch immers ook? Als volwassenen studenten respecteren, zullen studenten zichzelf ook meer respecteren.

Wij hebben ook ideeën en een mening over alles om ons heen. Luister.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s