Dance2Demo: Stress, ergernissen, blijdschap en nieuwe trends

EMMEN – Een 8-jarig meisje steekt haar hoofd om de hoek van de gang. Haar paardenstaart bungelt langs haar gezicht. Met een wanhopige gezichtsuitdrukking probeert ze haar vriendinnen terug te roepen. “We moeten terug van juf Annemiek!” “Ja, dat weet ik wel hoor! Maar mijn voet doet zo zeer!” antwoord haar vriendin wanhopig. “En ik moet plassen!” verzucht vriendin nummer twee, terwijl ze haar ‘dance dance dance’ T-shirtje probeert recht te krijgen.

Het is benauwd in de sporthal van Angelso, Emmen. Een menigte ouders probeert zich zo snel mogelijk naar binnen te wurmen om hun dochters nog een laatste aanmoedigende speech te geven. De jaarlijkse Dance2Demo is weer begonnen, inclusief alle stress, ergernissen en blijdschap die daarmee samen komt.

“Is er ook begeleiding bij die grote groep die onrustig is? Desnoods sust iemand van een andere groep ze stil..” galmt er door de sporthal. De ladyspeaker van de avond vervolgt haar speeches. Als je niet zou weten dat ze de ingezonden stukken van de groepen voor iedere dans voorleest, zou je haast denken dat je terecht bent gekomen in een kerk. En zij is de dominee. “De maatschappij drukt jou in een hokje..” zegt de ladyspeaker monotoon. Een achttienjarige jongen op de tribune zucht ergerlijk wanneer ze verder gaat op haar beste Engels.

De dance2demo bevat opvallend veel nieuwe ‘trends’ dit jaar. Het schijnt populair te zijn om midden in de choreografie te klappen op de grond. Ook is er geen enkele meidengroep te horen als muziek. Alleen maar top 40 mixen van 2017. Meisjes van tien lopen in kleding rond die je kunt scoren bij de Coolcat of the Sting. En het is allemaal zwart. Waar zijn alle kleurrijke pakjes gebleven van vroeger? En de dansschoenen? De oudere generatie trekt pijnlijke gezichten bij pirouettes die zij maken op blote voeten. Ook zij hebben gescheurde panty’s aan, gepaard met zwarte kleding.

De sporthal wordt weer donker en de deelnemers worden slechts vage silhouetten. Een vage geur van zweet, parfum en frituur dwarrelt door de zaal. Een koud briesje door een opengezette nooduitgang zorgt voor enigszins afkoeling. De show is op zijn heetst en dat is zowel aan de temperatuur als aan de acts te merken. DV Intense Wierden is keer op keer sterk. Tijdens de sound of Silence heerst er complete stilte in de zaal. Kippenvel gegarandeerd. Ook bij Elastic Heart klinkt er aan het einde van de dans een groot applaus.

Tijdens de laatste choreografie van de avond is het raak: Bodylove. Tranen wellen op, gepaard met een brok in de keel. De wanhopige speech galmt door de zaal wanneer de meiden van DV Intense Wierden beginnen te dansen. Iedere beweging van de dans versterkt wat er gezegd wordt. Het is een geweldig schouwspel dat de hele zaal de mond snoert. Er is alleen de dans en niemand kan en wil wegkijken.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s