Het geluid en de gevolgen.

Daar is het. Het geluid. Het snerpende geluid snijdt als een blaadje langs een vingertopje door mijn lichaam. Ik krimp in elkaar.

Wanhopig probeer ik tegen mijzelf te praten. ‘Het komt allemaal goed. Het is gewoon een ambulance, die heb je vaker gezien. En al die andere keren ging het goed. Nu gaat het ook vast goed.’ De frisse lucht giert door mijn longen heen. Het steekt lichtjes in mijn borst. Shit. Is dat een symptoom van een longembolie? Mijn gedachten schieten rakelings langs elkaar. Het is alsof een stuiterbal met veel druk door een kleine kom wordt geblazen. ‘Nee, dat komt door de wind. Je moet ook niet zó diep inademen,’ denk ik gefrustreerd.

Het gele gevaarte scheurt de bocht om. De blauwe lampjes flikkeren voor mijn ogen. Mijn keel wordt langzaam dichtgeknepen. Ik krijg steeds moeilijker adem. Trillend probeer ik mijn stuur harder vast te pakken. Alsof ik op ieder moment van mijn fiets zou kunnen vallen.

Een paar meters nog. In mijn achterhoofd lijkt een soort stem te roepen om gerust te stellen, maar ik lijk het niet te horen. Het is dode lijn in mijn hoofd. Ik let op hoe de lucht door mijn keel naar mijn longen worden gezogen. Maar ook op het gevoel in mijn handen en voeten. Hoe voelt mijn borst? Krijg ik nog adem?

Ik concentreer mij voor een moment op mijn hartslag. Voor een moment lijkt de wereld stil te staan. De seconde lijkt een eeuwigheid te duren. En dan klopt ‘ie. Ik haal opgelucht adem.

Een meter. In een flits zie ik alles voor mij. De trap. Mijn broertje. Mijn moeder. Ik hoor mijn vader via de telefoon. De ambulance medewerker. Dan is het even zwart.

Ik open mijn ogen weer, fiets langs de inmiddels stilstaande ambulance. De ambulance broeders springen uit het voertuig en versnellen naar de deur. Buren staan op de stoep. De paniek is af te lezen van hun gezichten. Maar de mijne is afgezakt en mijn gedachten gaan van dode lijn weer op normaal.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s