‘Hoe in vredesnaam weg te komen van deze kerstmarkt’

BERLIJN – Op de kerstmarkt stond familie Kuipers uit Zuidlaren glühwein te drinken bij een blokhutje. “Sirenes in de achtergrond verstoorden de rust. De glühweinverkoper zei dat wij snel onze wijn moesten opdrinken en weg moesten gaan. De kerstmarkt zou worden gesloten”, zegt Gerben Kuipers.

De aanslag verstoorde deze hereniging, vertelt Gerben, al was er van paniek onder de mensen vrij weinig te merken: “Er was wel een vrouw die naast de glühweinblokhut stond te schreeuwen dat de muziek uit moest, maar verder liep iedereen eigenlijk alleen maar rond met de vraag hoe zij in vredesnaam van de kerstmarkt weg zouden kunnen komen.”

De familie ging op zoek naar de metro, maar de drie waren volledig gedesoriënteerd. Per ongeluk kwamen ze dicht bij de afgezette plek uit. Omdat het openbaar vervoer stil lag, besloten Gerben en zijn ouders een taxi te nemen. “Wij wilden zo snel mogelijk weg.”

“Het is heel gek”, vertelt Gerben door de telefoon: “Pas in mijn hotelkamer besefte ik wat er gebeurd was.” Ook zijn ouders geven aan dat het besef er eigenlijk niet was, totdat zij in het hotel aankwamen. Daar was het vrij rustig. De hotelgasten keken naar het nieuws op de televisie bij de receptie. Ook werd er geroezemoesd.

Het hotel waar Gerben stage liep, was in eerste instantie niet op de hoogte van de situatie van hun stagiair. De directie hoorde het indirect van een college van Gerben, waarop het hotel Gerben psychiatrische hulp aanbood. Maar hij heeft het afgewezen: “Ik heb het niet nodig. Ik voel mij er nu rustig onder”. Gerben zegt het nieuws zo veel mogelijk te vermijden. “Ik heb geen behoefte om het nieuws te lezen.”

Zijn reactie op het eerste nieuws waarin gezegd werd dat een Pakistaanse vluchteling de dader zou zijn, was: “Onze familie heeft altijd opengestaan voor het ontvangen van vluchtelingen en hier blijven wij bij. Ook na deze aanslag.” Zijn moeder vindt dit ook: “De wereld moet nu niet gaan denken dat alle vluchtelingen slecht zijn!”

Ondanks alle ellende probeert de familie opgewekt te blijven. Toen de housekeeping de ochtend na de aanslag de hotelkamer binnenkwam, begroetten Gerben en zijn ouders die vriendelijk. “Maar mijn ouders zijn vandaag nog niet uit hun hotelkamer geweest”, reflecteert Gerben. “Wel! Om broodjes te halen!”, roepen zijn ouders op de achtergrond. En vandaag gaat familie Kuipers toch weer op pad.

Foto voor aanslag Berlijn
Deze foto is gemaakt door Gerben Kuipers op de plek van de aanslag, enkele minuten ervoor.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s