“Oprotten naar je eigen land!”

GRONINGEN – Uit het jaarrapport Integratie 2016 is gebleken dat Nederlanders met een migratieachtergrond van de tweede of derde generatie steeds vaker het gevoel hebben dat zij tweede of derde rang Nederlands zijn en zullen blijven. De in Groningen woonachtige Mouaz Al Shallk (26), introductiestudent aan Hanzehogeschool, vertelt hoe de discriminatie zich uit in zijn omgeving.

De 26-jarige Mouaz Al Shallk is geboren en getogen in Damascus, Syrië. Hij volgde daar de opleiding tot installatietechnicus. Toen Mouaz achttien werd, werd hij gedwongen om het leger van Assad in te gaan. Omdat hij dit absoluut niet wilde, besloot Mouaz te vluchten uit zijn land.

Zo kwam hij in Egypte terecht, waar de Islam ook in de meerderheid is. Mouaz verbleef zeven jaar in Egypte en bouwde zijn leven daar op. Hij had een auto en studeerde in de laatste twee jaar rechten aan de universiteit ‘Al Mansoura’ in Mansoura, Egypte. Op een gegeven moment kreeg Mouaz het bericht van de Egyptische overheid, dat hij terug moest naar Syrië om alsnog het leger in te gaan. Hij vluchtte twee jaar geleden naar Nederland toe.

Eenmaal aangekomen verwachtte Mouaz dat zijn geloof volledig geaccepteerd zou worden, maar niets bleek minder waar. Het appartement van Mouaz’ vriend, tevens moslim, werd vernield en bekogeld met eieren. Ook kreeg zijn vriend de mededeling dat hij ‘moest oprotten naar zijn eigen land’.

“Wij zijn hier niet voor onze lol. De meeste vluchtelingen hadden een leven in hun land opgebouwd, maar waren gedwongen te vluchten”, reageert Mouaz. Hij geeft aan dat hij zijn best doet om Nederlanders te leren kennen. “Ik kan wel goed omgaan met alle culturen”, benadrukt Mouaz.

“De aanslagen van de afgelopen twee jaren zijn gepleegd in de naam van IS,” vertelt Mouaz. “Zodra mensen horen dat ik moslim ben, vragen zij direct wat ik vind over IS. Alsof iedere moslim het eens zou zijn met bepaalde aspecten van IS.” Hij legt uit dat de moslims nu de Nederlanders moeten overtuigen dat zij moslim zijn en geen terroristen. “Dit is heel moeilijk voor de vluchtelingen die de Nederlandse taal niet spreken.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s