Ik zou de pil alsnog hebben ingenomen.

‘Als je terug kon in de tijd, wat zou je dan veranderen?’ Het is zondag ochtend. Ik zit aan mijn eettafel in de woonkamer. Links van mij staat mijn verzameling kaarsjes waarvan er één aan het branden is. Rechts van mij staat mijn inmiddels lauwe bosvruchten thee met honing, Yakult, thermoskan met heet water, pot honing, theedoos, notitieboekje, balpen, fineliner én.. ‘elke DAG een VRAAG; Een dagboek voor 5 jaar’.

Ik vul hem nu zo’n half jaar in, dat dagboek. Het concept is simpel. Op iedere bladzijde staat er een vraag. Je hebt onder die vraag vijf verschillende hokjes waar je in kunt schrijven. In ieder hokje staat een rondje waar je je jaartal waar je momenteel in leeft kunt invullen. De bedoeling is dat je iedere dag een vraag beantwoord. En dat vijf jaar lang, zodat je na vijf jaar kunt kijken hoe erg je bent verandert door de jaren heen. Of juist niet.

Vandaag kreeg ik je vraag wat ik zou willen veranderen als ik terug kon in de tijd. Uit automatisme heb ik opgeschreven ‘het innemen van de pil’. Maar zou ik dat werkelijk willen veranderen?

Door de pil heb ik de meest traumatiserende gebeurtenis van mijn leven meegemaakt. Als ik de pil niet had ingenomen, had ik waarschijnlijk nooit een longembolie gehad. Je vraagt je nu waarschijnlijk af waarom ik mijzelf afvraag of ik dat werkelijk zou willen veranderen. Het antwoord is simpel:

Anders zou ik niet nú aan deze tafel in deze woning in deze buurt in Hoogeveen hebben gezeten. Ik zou dan niet in de lichamelijke staat zijn waar ik mij nu in bevind. Natuurlijk zou ik mij waarschijnlijk veel gezonder en misschien wel beter hebben gevoeld als ik nooit mijn longembolie had gehad, maar aan de andere kant zou ik nooit hebben bereikt wat ik nu heb bereikt.

Ik heb mijzelf leren kennen op een manier waarop ik mijzelf nooit had leren kennen als ik geen longembolie had gehad. Ik weet nu dat ik daadwerkelijk kán doorzetten. Dat ik niet opgeef. Nooit.
Ik weet nu wie mijn echte vrienden zijn. Wie mij accepteren zoals ik ben, wat er ook gebeurt met mij. Mijn echte vrienden zullen altijd naast mij staan, of ik nou in het ziekenhuis lig of springlevend iets zorgeloos met ze doe.

Maar ik ben ook volwassener geworden, volwassener dan ik nu zou zijn geweest als ik nooit een longembolie had gehad. Je moet je voorstellen dat je in een klap in de keiharde ‘volwassene’ wereld terecht komt na zo’n longembolie. Die zorgeloosheid waarmee men de jeugd van een persoon associeert was in een klap bij mij weg. Ik kón geen zorgeloze jeugd meer beleven, want mijn leven was in een klap zorgwékkend.

Ik kwam op een intensive care terecht waar volwassen personen lagen. Ik lag daar als vijftien jarig meisje tussen. De apparatuur die vaak alleen volwassenen gebruikten, gebruikte ik ineens ook. Ik móest wel volwassen worden.

Maar daar ben ik ook zeker blij om. Want ik denk dat ik de personen die ik ontmoet heb sindsdien nooit ontmoet zou hebben als ik die longembolie niet had gehad. Ik had waarschijnlijk nooit geweten dat er zulke spontane lieve dingen bestaan. Zoals bijvoorbeeld de cake die ik heb gekregen van de vriend van een meisje dat bij mij op de kamer in het ziekenhuis lag. Hij kende mij niet, maar hij bakte een cake voor mij omdat ik 16 werd in het ziekenhuis en aan de hartmonitor lag. Maar ook de roze sweet 16 ballonen die ik in mijn kamer aan mijn ziekenhuisbed zag hangen op mijn 16e verjaardag. Een zuster had mij uit de kamer gehaald om te bloedprikken. Ondertussen hadden andere zusters mijn kamer versiert. Toen ik terug kwam werd er voor mij gezongen door het hele team op de kinderafdeling.
Dat was écht heel lief.

Wat ik hiermee wil zeggen is: nee, ik denk dat ik de pil alsnog had ingenomen. Ik denk dat ik niets wil veranderen aan mijn geschiedenis. Want ieder ding, hoe groot of klein het ook is, heeft mij gemaakt tot de persoon die ik nu ben.

En ik zou niet anders willen zijn.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s